EN GUIDE TIL BRYLLUP SOM GJEST

EN GUIDE TIL BRYLLUP SOM GJEST

Bryllup er en fest dag for å feire brudeparet, med andre ord er man der for å ta del i deres visjon av feiringen som de så lenge har lagt planer for. Som gjest er man derfor godt hjulpet av dresskoden i invitasjonen, men som du sikkert har erfart kan denne noen ganger være litt for vag. Pent, smart casual, sommerlig, etc...hva betyr det egentlig? Det er det nok kun brudeparet selv som kan svare på, men det også noen andre faktorer som vil kunne hjelpe deg i å velge antrekk. Men før vi kommer så langt, la oss først gå igjennom de åpenbare kategoriene.

 

Når invitasjonen sier «smoking eller mørk dress», kan vi gå ut ifra at brudeparet ønsker seg et formelt og klassisk bryllup, og aller helst smoking på alle herrer. Har du ikke smoking kan dette være en mulighet å anskaffe en, men en sort, mørk grå eller mørk blå dress vil kunne passe like godt. Kombiner dressen med et tilsvarende mørkt slips, sorte sko og hvit skjorte, så stiller du nok så likt som de i smoking.

 

 

Skulle det kun stå «dress» i invitasjonen, er dette en ypperlig anledning til å trekke paralleller til Morning Suit og dens fargepalett og eleganse. Jeg ville gått for en middels til lys farge på dressen, i en blå, grå eller brun tone. Gjerne en Pic‘n‘Pic (sharkskin) vev eller lignende som har litt spill i fargenyansene. Kombiner dette med en hvit skjorte – det er også veldig fint med en fill‘a‘fill poplin i helt lys blå eller en klassisk lyseblå stripet skjorte med hvit krage om du ønsker å trekke enda sterkere paraleller til Morning Suit – og et lyst plain eller mikromønstrete slips med god fylde. Hvitt lommetørkle, mansjettknapper og sorte oxfords på beina for å fullføre antrekket. Til et slikt antrekk ville jeg også anbefalt en vest til. Ikke nødvendigvis i samme stoff, dog dette også er flott, men også en plain vest i samme tone som dressen i lin eller ull vil kunne gi dybde i antrekket og vi er så nærme en Morning Suit vi kan komme.

 

Noen ganger er dresskoden særdeles vag og det kan finne på å kun stå «pent». Her blir det ekstra viktig å ta ytre faktorer med i betraktningen. Hvor i verden finner bryllupet sted? Når på året er det? Hva er omgivelsene? Er bryllupet på en strand i Hellas eller i de Sveitsiske alper, er det lov å tilpasse antrekket deretter. Det første vil tilsi en lin dress, det andre lederhosen med ull blazer og slips.

 

 

Flere gifter seg om dagen i mer uformelle settinger, gjerne i varmere land som for eksempel Italia, som gjør dette til et aktuelt eksempel å ta for oss. I varme omstendigheter er det lov med en lett og luftig sommerdress for å beholde komforten. Den kan være i lin eller en åpen vevet kvalitet av ull, og fargen matcher lettheten i lys grå, lys blå eller beige. Skjorten kan være hvit eller helt lys blå, middels brune sko i glatt skinn eller semsket av typen oxford eller loafers. Slips i pastell som passer dressen, men som godt kan introdusere en komplimenterende farge til paletten.

  

Som sagt, og det jeg personlig er mest opptatt av, er å ta i betrakting omgivelse og lokasjon for bryllupet. Dette føyer seg fint inn en grunn pilar for klassisk herrebekledning; kle deg etter omstendighetene.