EN GUIDE TIL BRYLLUP SOM BRUDGOM

EN GUIDE TIL BRYLLUP SOM BRUDGOM

Gratulerer! Du skal gifte deg – det er stort. Nå, la oss se på hva du skal ha på deg.

 

Ser vi tilbake, og på de kongelige fremdeles, er Morning Suit (sjakett på norsk) det du skal benytte når du gifter deg. Dette er et antrekk bestående av en sort jakke som svinger seg fra knappen midt foran til bak på kneet, vest (gjerne dobbeltspent med slag) i lys grå eller blå vanligvis, og en grå stripet bukse til. Alternativt kan hele antrekket være i et lyst til middels grått Pic’n’Pic stoff hvor det da heter Morning Grey - og selvfølgelig hører flosshatt til begge alternativene.

 

Morning Suit er meget flott og jeg skulle gjerne frontet dette som det eneste alternativet, men dessverre er ikke dette et utbredt antrekk i Norge og bruken blir derfor begrenset. Du tenker kanskje; «men jeg kan jo låne en for anledningen?». Ja, det kan du, men den kommer mest sannsynlig ikke til å passe overhode og siden den leies kan den ikke endres. Dette tatt i betraktning, sammen med det faktum at dersom du skal ha en Morning Suit som passer må den være Bespoke (skreddersydd) og det er en investering nærmere 100.000kr, må vi se på andre alternativer.

 

 

Som brudgom er dette rasjonelt sett en utmerket mulighet til å investere i en virkelig god dress, som du kan ha nytte av i mange år fremover. Blådressen er uten tvil den mest allsidige dressen du kan eie og er derfor en ypperlig kandidat. Er dette det du går for, en enkeltspent jakke med notch slag og ellers klassisk, blir den med en gang mer høytidelig med et pastell slips i silke sateng og en blomst i jakkeslaget.

 

Dersom du kan tenke deg å løfte antrekket enda mer, gå for én knapp enkeltspent jakke med spisse slag (Peak lapel), dobbeltspent vest med sjalsslag, og du har en dress med homage til Morning Suit. Noe virkelig flott og likevel klassisk.

 

Blåtonen på dressen kan være fra mørk blå til middels, for å gjøre den mest mulig klassisk for fremtiden.

 

 

Skulle du være en som har rikelig med dresser i garderoben og ønsker derfor noe mer spesielt for anledningen, kan du se på lysere toner i grått og blått, som vil være enda mer egnet til et bryllup og spesielt da om sommeren. I tillegg kan du gå for en dobbeltspent jakke, da uten vest, eller spisse slag på en enkeltspent. Det er slike små grep som vil gjøre den store forskjellen, sammenlignet med en business dress. Uansett er hvit skjorte, sorte sko, subtilt slips i pastell og hvitt lommetørkle et must.

 

Et populært valg blant de fleste i dag, er å anskaffe seg en smoking. I sort eller midnatt blå (midnatt blå er så mørkt at du ikke skal klare å se forskjell til sort, uten å legge noe sort ved siden av), med smokingskjorte, sort sløyfe og lakksko. Hvorfor dette er blitt så populært er meg ikke bekjent, fordi historisk sett er smoking en avart av kjole og hvitt og dermed et antrekk som brukes kun om kvelden. Siden bryllup er et event på dagtid, gir ikke dette mening. I tillegg er det en gammel regel som sier at smoking aldri skal benyttes i kirken. Men siden vi lever i en fri og demokratisk verden, skal jeg nøye meg med å akseptere at smoking i bryllup er blitt et faktum. Er dette antrekket du går for, er her noen retningslinjer (og la oss i tillegg få benevnelsen riktig og benytte navnet Black Tie (og Dinner Jacket), som det korrekt heter).

 

Gjør deg selv en tjeneste og gå for et sort stoff (takk meg om 10 år). Spisse slag eller sjal er ikke så viktig, bare det passer deg og din person. De fleste Black Tie kommer med sateng slag, enten om de er ferdigsydd eller på målsøm. Personlig synes jeg Gross Grain/ Cord er prikken over i’en og gir antrekket mer dybde. Får du muligheten, vurder den om ikke annet, men husk at sløyfen og skråbåndet på siden av buksen skal være i samme kvalitet som slaget.

 

Det er en del muligheter å velge blant når det kommer til fronten på skjorten. Den kan vær i plissé eller marcella, med legg i skjortens stoff, eller en helt enkel skjult knepping for å være i tråd med samtiden. La det du liker best bestemme utfallet, men når det kommer til kragen så er det to valg. Enten går du for en Wing krage som egentlig er forbeholdt kjole og hvitt (White Tie), eller du kommer til fornuften og velger en klassisk Kent krage. Mansjetten er uansett dobbelt med dine favoritt mansjetter.

 

Sløyfen er som nevnt over og skoene er av typen lakk (Patent leather), dog veldig godt pussede sorte oxford også er tillatt. Vest eller magebelte er et spørsmål som til stadighet dukker opp. Dersom buksen ikke sitter i nærheten av navlen og den naturlige midje, er vest eller magebelte et godt tilbehør. Et magebelte kan noen ganger være ganske tykt og derfor ikke hjelpe på figuren, da er vest å fortrekke. En vest til Black Tie er som regel formet som en heste sko med 3 knapper i front, og derav navnet Horse shoe waistcoat

 

Les også «En guide til god passform av dress».