BASEGARDEROBE SMART CASUAL

BASEGARDEROBE SMART CASUAL

I denne artikkelen ønsker jeg å vise deg hvordan du kan skape en god basegarderobe som vil kunne fungere som et godt grunnlag å bygge videre på. Stilen som kalles ‘smart casual’, befinner seg omtrent midt på skalaen mellom formelt, som er dress/ smoking/ kjole og hvitt, og casual som er sport/ leasure wear. Den er derfor et fint utgangspunkt som lett kan dresses opp og ned til forskjellige anledninger, og er per i dag ansett som et bredt akseptert antrekk til hverdags.

Hensikten med denne garderoben, er å kunne gjøre hverdagen din enklere ved at du til en hver tid vet hva du skal ta på deg. Og det hele begynner, som ved et hvert godt måltid, med en god base.

La oss begynne buksen; den mest allsidige typen bukse du kan ha i en smart casual garderobe, er en pen chino. En pen chino er av middels tykt stoff med lite tekstur, fri fra unødvendige dekorasjoner og i en nøytral farge som navy, beige, brun, eller sort om det er din basefarge (les mer om basefarge her). Målet med denne typen chino er at den enkelt lar seg kombinere med blazere og gensere i forskjellige farger, til å skape en rekke antrekk. Den kan ha belte eller sidejusteringer, etter hva som passer din kroppsfasong best. Hvorfor ikke jeans spør du deg kanskje, er ikke det den mest allsidige buksen? Og jo, en pen jeans er absolutt et allsidig plagg du burde legge tid og penger i, men i forhold til smart casual stilen faller den akkurat utenfor på den casual enden.

Det neste plagget er skjorten og her kan du gå i to retninger. Den ene er Oxford med button-down krage. Stoffet Oxford kjennetegnes ved at det alltid er vevet med hvit tråd i den ene av de to trådretningene, og den andre i en annen farge. Det gir derfor alltid en mer pastell-aktig farge, som er en fin måte å introdusere farge på uten at den tar overhånd. Denne type skjorte vil være litt mer over på den casual siden av skalaen, og vil derfor ikke kunne fungere til anledninger som er av den formelle typen. Likevel lar den seg godt kombinere med mage ulike overdeler, fra blazer til overshirt.

Går vi i den andre retningen finner vi den klassiske dress skjorten. Men for å gjøre den mer passende i vårt smart-casual konsept, velger vi et stoff med annen farge enn hvit og gjerne med mønster. Dette kan være en lys blå, blåstripete eller en variasjon av ruter. Grunnen til det er for å myke den opp fra det ellers formelle utrykket en slik skjorte har, spesielt når den er helt hvit. Kragen er av Kent typen eller Cut-away om du ønsker det. Fordelen med denne type skjorte er at den passer like godt under en genser som en dressjakke. Derfor vil den også være litt mer over på den formelle delen av skalaen. Personlig har jeg tenkt mye på hva som kan være den perfekte smart casual skjorten, og foreløpig kommet fram til at en denimskjorte i lys vask er et veldig godt alternativ. Begynn derfor med denne om du er i tvil på i hvilken retning din stil heller mot.

Til slutt i vår basegarderobe har vi genseren. Genseren har til hensikt å gjøre antrekket komplett. For utenom midt på sommeren, synes jeg et antrekk bestående kun av bukse og skjorte ser noe nakent ut - at noe mangler. Genseren fyller dette tomrommet på lik linje som en blazer. Den kan ta mange forskjellige former og være i ulike kvaliteter alt etter vær og sesong. Du kan med god samvittighet gå for den klassiske rund-hals versjonen, for en mer straight look. Dog en v-hals, polokrage eller ¼ zip vil gi litt mer rom til skjortekragen og dermed vise litt mer åpenhet i tillegg til å være noe mer sofistikert. Som regel vil jeg gå for en genser laget av ull, men også blandinger av bomull og silke eller kasjmir og silke vil se pent ut. Som farge ville jeg begynt med nøytrale toner som navy, brun, grå eller beige, men etter hvert kan du avansere til andre mer fargerike varianter som du føler passer din personlighet.

Disse tre plaggene er altså grunnmuren i garderoben. Herifra kan du bygge ut garderoben din med blazere, casual jakker, dressbukser, sko og yttertøy, og forme garderoben etter din egen personlighet og livstil.